Su Yalıtımı

Su Yalıtımı Nedir ?
Suyun ve nemin yapılar, yaşam alanları ve bu alanlarda yaşayan insanlar Üzerindeki olumsuz etkilerine sebep olabilecek gerekçeleri tespit ederek, bu gerekçeleri ortadan kaldırmaya yönelik bütün mimari tasarımları, mühendislik hesaplarını, üretim aşamalarını ve saha çalışmalarını içerisinde barındıran inşaat disiplini "Su Yalıtımı" veya "Su İzolasyonu" olarak adlandırılmaktadır.


Su Yalıtımı Neden Yapılmalıdır?
Suyun ve nemin, binaların yapısal performansı, yaşam alanlarının konforu ve estetiği ve bu alanlarda yaşayan insanların sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve binaların ekonomik ömürlerini kısaltmamak için yapılmalıdır.


Su Yalıtımı Yapıların Hangi Kısımlarında Uygulanmalıdır ?
Su yalıtımı, yapı temellerinin alt ve yan yüzeylerinde, toprak altında kalan duvarların tercihen dış yüzeylerinde ancak mecbur kalınırsa iç yüzeylerinde, toprak üzerinde kalan ama su ile temas etme ihtimali olan duvar ve cephelerde, düz ve eğimli çatılarda, balkonlarda, ıslak hacimlerde, havuzlarda, su depolarında, su taşıma kanallarında, yapay göl ve göletlerde, tünellerde, köprü ve viyadük temel ve döşemelerinde, arıtma kanallarında ve havuzlarında ve binaların kullanım amaçları doğrultusunda su ve nem riski öngörülen her mahalde tekniğine uygun olarak yapılmalıdır.


Su Yalıtım Uygulamalarında Dikkate Alınması Gereken Yönetmelik ve Standartlar Hangileridir?
1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe giren “Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği" ile su yalıtımı konusunda uyulması gereken usul ve esaslar düzenlenmiştir. Su yalıtım imalatlarının uygulama kuralları için TS 13671, TS 13658, TS 11758-2 ve TS 13766 standartları, uygulamada kullanılacak malzemelerin seçiminde ise TS EN 15814, TS EN 13956, TS EN 13967, TS EN 13707, TS EN 13969, TS EN 14891, TS EN 1504-2 ve TS EN 859 standartları dikkate alınmalıdır.

 

Su Yalıtım Uygulamalarının Tipleri Nelerdir?
Su yalıtım uygulamaları öncelikle yüzeysel ve yapısal olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yüzeysel uygulamalar, su ve nemden korumak istediğimiz yüzeylere kesintisiz ve tekniğine uygun olarak yapılan imalatlardır. Bu tip uygulamalar sırasında kullanılan su yalıtım malzemeleri öncelikli olarak likit ve örtü tipi ürünler olarak ikiye ayrılabilir. Likit tip ürünler kendi içlerinde sürme/soğuk püskürtme ve sıcak püskürtme olmak üzere ikiye, örtü tipi Ürünler de kendi içlerinde bitümlü, sentetik ve bentonit olmak üzere üçe ayrılabilirler. Sürme/soğuk püskürtme tip ürünler de kendi içinde genellikle çimento esaslı, bitüm esaslı, akrilik esaslı, ms polimer esaslı, poliüretan esaslı ve poliürea esaslı olmak üzere altıya, sıcak püskürtme tip ürünler de poliüretan, hibrit poliüera ve saf poliürea olmak üzere üçe ayrılmaktadırlar. Yapısal uygulamalar, betonarme imalatlar sırasında taze beton içerisine eklenerek geçirimsizliği artırmayı, inşaat derzlerinden su girişini engellemeyi veya sertleşmiş betondaki su problemlerini çözmeyi amaçlayan, yüzeysel uygulamaları destekleyici nitelikte olması beklenen uygulamalardır. Yapısal uygulamalar arasında harç katkıları, beton katkıları ve su ile hızlı priz alan tıkaç ve enjeksiyon harçları gibi yapı kimyasalları ve pvc, kauçuk, hidrofilik ve sodyum bentonit esaslı su tutucu veya su ile genleşen bantlar kullanılmaktadır.


Ülkemizin coğrafi şartları ve fiyat performans dengesini optimum noktada tutma amacımız göz önünde bulundurulduğunda bazı su yalıtım uygulama tipleri ön plana çıkmaktadır.

 

Bitümlü Örtüler İle Temel Altı Su Yalıtımı Yapılması

Bitüm esaslı membranlar bir taşıyıcının alt ve üst yüzeyinin fabrika ortamında homojen olarak bitüm ile kaplanmasından oluşurlar.Bitümlü örtülerde taşıyıcılar; yarı-katı veya sıvı halde bulunan bitümün standart kalınlıklarda uygulanabilmesini sağlamak, su yalıtım örtülerine cekme dayanımı, esneklik vb. fiziksel özellikler kazandırmak amacıyla kullanılır.

Camtülü/Polyester Keçe Taşıyıcılı Membran Uygulama Metodu


Bitümlü örtüler ile yapılan su yalıtımı uygulamaları +5°C ve üstündeki sıcaklıklarda, yağışsız havalarda ve kuru zeminlere yapılır.
- Birinci kat yalıtım uygulamasında, örtülerin ek yerlerinin şaşırtmalı olmasına dikkat edilerek, tüm örtü katmanları aynı yönde olacak şekilde acılır. Örtülerin enine bindirmeleri en az 15 cm, boyuna bindirmeleri ise en az 10 cm olacak şekilde tüm ek yerleri şalümö yardımıyla ısıtılarak yapıştırılır.
- İkinci kat uygulamada ise, örtüler, birinci kat örtülerinin boyuna ve enine ek yerleri ortalanacak şekilde, ilk kat örtülerle aynı yönde serilerek tam yapıştırma yöntemi ile birinci kat örtülerine yapıştırılır
- Birinci katı şeritsel, ikinci katı ise tam yapıştırma yöntemiyle kaynaklanan örtülerin üzeri, en az 150 gr/m2 ağırlığındaki geotekstil kecenin ek yerleri en az 10 cm bini yapacak şekilde serilmesiyle koruma altına alınır.
- Geoteksil kece üzerine en az 5 cm kalınlığında agregasız koruma betonu/şapı dökülmelidir.

Proof Membran Uygulama Metodu


- Proof örtüler ile yapılan su yalıtımı uygulamaları +5°C ve üstündeki sıcaklıklarda, yağışsız havalarda yapılır.
– Proof örtülerin ek yerlerinin şaşırtmalı olmasına dikkat edilerek, tüm örtü katmanları aynı yönde olacak şekilde acılır. Örtülerin enine bindirmeleri en az 15 cm, boyuna bindirmeleri ise en az 10 cm olacak şekilde tüm ek yerleri şalümö yardımıyla ısıtılarak yapıştırılırı - Temel su yalıtımında; koruma betonu atılmadan, doğrudan Proof örtüler üzerinde, demir donatı işleri tamamlanarak, temel betonu atılır. Sahip olduğu recete ve üst yüzeyindeki özel kum yapısı sayesinde, üstüne dökülecek betona yüksek yapışma mukavemetine sahiptir.

 

Sentetik Örtüler İle Temel Altı Su Yalıtımı Yapılması

Sentetik örtüler, kaucuk veya plastik hammaddelerinden, ilgili standartlarda öngörülen fiziksel ve kimyasal özelliklerde, taşıyıcılı ve taşıyıcısız olarak imal edilirler. Kalınlıkları 1.2 – 2.0 mm arasında değişen sentetik örtülerin güneş ışınlarına maruz kalacak yüzleri ultravioleye karşı dayanıklı hale getirilmektedir. Sıcak hava kaynağı veya mekanik tespit yöntemleriyle tek kat uygulanan su gecirimsiz örtülerdir.

 

Sentetik Örtüler İle Perde Su Yalıtımı Uygulama Metodu


- Sentetik örtüler ile yapılan su yalıtımı uygulamaları +5°C ve üstündeki sıcaklıklarda, yağışsız havalarda yapılır.
- En az 500 gr/m2 ağırlığındaki geotekstil kece ek yerleri 10 cm bindirmeli olacak şekilde grobeton üzerine serilir.
Sentetik örtülerin ek yerlerinin şaşırtmalı olmasına dikkat edilerek tüm örtü katmanları aynı yönde olacak şekilde acılır. Örtülerin enine bindirmeleri en az 15 cm, boyuna bindirmeleri ise en az 10 cm olacak şekilde tüm ek yerleri sıcak hava kaynak makineleri yardımıyla ısıtılarak yapıştırılır.
Su yalıtım uygulaması, en az 500 gr/m2 ağırlığındaki geotekstil kecenin ek yerleri en az 10 cm bini yapacak şekilde serilmesiyle koruma altına alınır.
Geoteksil kece üzerine en az 5 cm kalınlığında agregasız koruma betonu/şapı dökülmelidir.

Bitümlü Örtüler İle Perde Su Yalıtımı Yapılması


Camtülü/Polyester Keçe Taşıyıcılı Membran Uygulama Metodu


- Bitümlü örtüler ile yapılan su yalıtımı uygulamaları +5°C ve üstündeki sıcaklıklarda, yağışsız havalarda ve kuru zeminlere yapılır. - Betonarme yüzeyler, standartlara uygun olarak soğuk uygulamal bitüm ile astarlanıp gerekli kuruma süreleri beklendikten sonra, su yalıtım örtüleri gereken yapıştırma yöntemine göre uygulanır. Emilsiyon astarlar beton yüzeylerde, solvent astarlar ise metal yüzeylerde uygulanır.
Birinci kat uygulamada, tüm örtü katmanları aynı yönde olacak şekilde acılır. Örtülerin bindirmeleri ise en az 10 cm olacak şekilde şalümö yardımıyla ısıtılarak tüm örtüler tam yapıştırma yöntemiyle perde yüzeyine yapıştırılır.
- İkinci kat uygulamada ise, örtüler, birinci kat örtülerinin ek yerleri ortalanacak şekilde, ilk kat örtülerle aynı yönde serilerek tam yapıştırma yöntemi ile birinci kat örtülerine yapıştırılır.
- Eğer koruma amacıyla drenaj levhası kullanılacaksa, katmanlaşması tamamlanan su yalıtımı üzerine, en az 3 cm kalınığındaki ve 30-32 kg/m3 yoğunluğundaki binili XPS ısı yalıtım plakaları şaşırtmalı ve arada boşluk kalmayacak şekilde, sürme yalıtımın kendisi kullanılarak hazırlanan harc ile yapıştırılır. Isı yalıtımı üzerine, 400 gr/m2 ağırlığında HDPE Drenaj Levhası m2'de 4 adet plastik askı pimi kullanılarak, en az 10 cm binili olacak şekilde döşenir

 

Bitümlü Sürme Malzemeler İle Perde Su Yalıtımı Yapılması

En az bir bileşeni bitüm icerir. Tek bileşenli ve iki bileşenli türleri vardır. Tek bileşenli olan ürünlerin kullanıma hazır türleri de bulunmaktadır. İki bileşenli tiplerinde ise ikinci bileşen priz hızlandırıcı ve sertleştirici olarak karışıma katılır. Bitüm esaslı sürme su yalıtım malzemeleri sadece suyun geldiği pozitif taraftan su yalıtımı icin mala veya firca yardımıyla sürülerek veya özel techizatlar ile püskürtülerek kullanılırlar. Kuru ve hafif nemli, emici ve emici olmayan yüzeye kuvvetle yapışırlar, bünyelerine taşıyıcıyı iyi bir şekilde kabul ederler. Esnektirler. Beton, siva, şap, metal, tahta, OSB, gaz beton vb. yüzeylere uygulanabilirler. Elastikiyetleri sayesinde bina hareketlerini tolere edebilirler, mekanik darbelere karşı da direnc gösterirler. Temel ve perde duvarlarının yalıtımı, toprak ile temas halindeki alanların yalıtımı, toprak altında kalan yapıların yalıtımı ve bitüm esaslı örtüler icin astar kat olarak yapılan uygulamalar başlıca kullanım alanlarını oluşturmaktadır. Bitüm esaslı su yalıtım malzemeleri kullanılmadan önce yüzeye astar uygulanması gereklidir.

 

Bitüm Sürme Perde Su Yalıtımı Uygulama Metodu


- Kalıp uygulamasında tie-rod cubukları kullanıldıysa, tie-rod cubukları sökülmeli, plastik bağlantı elemanları cıkarılmalı, olası beton zayıfıklarını engellemek amacıyla tie-rod boşluklarının etrafı en az 4cm capında olacak şekilde patlatılmalı ve bu boşluklar rötre catlaksız tamir harcı ile doldurulmalıdır.
- Eğer varsa, ampatman ve perde birleşimindeki dik köşelere ve perde yüzeyindeki ic köşelere rötre catlaksız tamir harcı kullanılarak en az 4x4cm genişliğinde pah yapılalarak keskin dönüşler yumuşatılmalıdır.
Bitüm esaslı sürme su yalıtım malzemeleri ile yapılan su yalıtımı uygulamaları +5°C ve üstündeki sıcaklıklarda, yağışsız havalarda ve kuru zeminlere yapılır.

- Yüzey hazırlığı tamamlanan perdeye, en az 400 gr/m2 sarfiyatla bitüm esaslı astar uygulanır.
- Eğer temel altında bitümlü örtüler kullanıldıysa, temel yan alanındaki bitümlü örtülerin yüzeyişalümo ile ısıtılarak, örtülerin yüzeyindeki film tabakası bitüm esaslı ürünlerin sağlam bir şekilde bağlanabilmesi icin yok edilir.
– Uygulanacak malzeme, düşük devirli karıştırıcılar yardımıyla, üreticilerin belirlediği süreler boyunca karıştırılır.
- Hazırlanan malzeme, düzgün ve sürekli hareketlerle, aynı yöne doğru, homojen bir katman oluşturulacak şekilde sert firca ile sürülür. Gerekirse özellikle pahlarda, köşelerde ve ek yerlerinde Islak katmanın icine takviye filesi yatırılır ve her noktada temas etmesi sağlanır. Birinci kat taze katman üreticilerin teknik föyünde belirtilen sürelerde su, yağmur, don, kar, dolu, aşırı sıcak, rüzgâr etkilerine karşı korunarak beklenir.
- Koruma süresinin ardından ikinci kat uygulama yapılır ve gerekmesi durumunda ikinci bekleme süresinin ardından 3. kat uygulamaya gecilir. Genel olarak katman sayısı ve bu katlardaki sarfiyat miktarı kullanım amacına ve suyun basıncına göre belirlenir. Bu konuda üretici tavsiyeleri dikkate alınmalıdır.
- Katmanlaşması tamamlanan su yalıtımı üzerine, en az 3 cm kalınığındaki ve 30-32 kg/m3 yoğunluğundaki binili XPS ısı yalıtım plakaları şaşırtmalı ve arada boşluk kalmayacak şekilde, sürme
yalıtımın kendisi kullanılarak hazırlanan harc ile yapıştırılır. Isı yalıtımı üzerine, HDPE Drenaj Levhası m2'de 4 adet plastik askı pimi
kullanılarak, şekilde döşenir.

 

Bitümlü Örtüler İle Teras Su Yalıtımı Yapılması


Camtülü/Polyester Keçe Taşıyıcılı Membran Uygulama Metodu


- Bitümlü örtüler ile yapılan su yalıtımı uygulamaları +5°C ve üstündeki sıcaklıklarda, yağışsız havalarda ve kuru zeminlere yapılır.
- Betonarme yüzeyler, standartlara uygun olarak soğuk uygulamalı bitüm ile astarlanıp gerekli kuruma süreleri beklendikten sonra, su yalıtım örtüleri gereken yapıştırma yöntemine göre uygulanır. Emilsiyon astarlar beton yüzeylerde, solvent astarlar ise metal yüzeylerde uygulanır.
- Birinci kat yalıtım uygulamasında, örtülerin ek yerlerinin şaşırtmalı olmasına dikkat edilerek, eğimin en düşük olduğu noktalardan (su iniş noktaları, dere ağızlarından) eğime dik olarak, tüm örtü katmanları aynı yönde olacak şekilde acılır. Örtülerin enine bindirmeleri en az 15 cm, boyuna bindirmeleri ise en az 10 cm olacak şekilde tam yapıştırma yöntemi ile şalümö yardımıyla ısıtılarak yapıştırılır.
- İkinci kat uygulamada ise, örtüler, birinci kat örtülerinin boyuna ve enine ek yerleri ortalanacak şekilde, ilk kat örtülerle aynı yönde serilerek tam yapıştırma yöntemi ile birinci kat örtülerine yapıştırılır. - Yalıtım örtüleri terasta mevcut düşey yüzeylerde, teras son kaplama üst kotundan en az 10 cm yukarıda olacak şekilde, bitiş noktasına baskı cıtası cakılarak ve poliüretan mastik cekilerek sonlandırılır. Parapet cephelerinde ise, parapet üst kotunu aşarak dış cephe kaplaması altına 10 cm dönecek şekilde sonlandırılır.

 

Güçlendirilmiş Polyester Keçe Taşıyıcılı Membran Uygulama Metodu


Bitümlü örtüler ile yapılan su yalıtımı uygulamaları +5°C ve üstündeki sıcaklıklarda, yağışsız havalarda ve kuru zeminlere yapılır.
Betonarme yüzeyler, standartlara uygun olarak soğuk uygulamalı bitüm ile astarlanıp gerekli kuruma süreleri beklendikten sonra, su yalıtım örtüleri gereken yapıştırma yöntemine göre uygulanır. Emilsiyon astarlar beton yüzeylerde, solvent astarlar ise metal yüzeylerde uygulanır.
- Yalıtım uygulamasında, örtülerin ek yerlerinin şaşırtmalı olmasına dikkat edilerek, eğimin en düşük olduğu noktalardan (su iniş noktaları, dere ağızlarından) eğime dik olarak, tüm örtü katmanları aynı yönde olacak şekilde acılır. Örtülerin enine bindirmeleri en az 15 cm, boyuna bindirmeleri ise en az 10 cm olacak şekilde tam yapıştırma yöntemi ile şalümö yardımıyla ısıtılarak yapıştırılır.
Yalıtım örtüleri terasta mevcut düşey yüzeylerde, teras son kaplama üst kotundan en az 10 cm yukarıda olacak şekilde, bitiş noktasına baskı cıtası çakılarak ve poliüretan mastik cekilerek sonlandırılır. Parapet cephelerinde ise, parapet üst kotunu aşarak dış cephe kaplaması altına 10 cm dönecek şekilde sonlandırılır.
Zorlu iklim koşullanında, betonarme teraslarda, asfalt ve donatih beton altı uygulamalarda, yoğun arac trafiğine maruz kalan teraslarda, esneklik isteyen hafif metal catılarda tek ve son kat yalıtım membranı olarak kullanılır.

 

Sentetik Örtüler İle Teras Su Yalıtımı Yapılması


Sentetik Örtüler İle Su Yalıtımı Uygulama Metodu


Sentetik örtüler ile yapılan su yalıtımı uygulamaları +5°C ve üstündeki sıcaklıklarda, yağışsız havalarda yapılır.
- En az 500 gr/m2 ağırlığındaki geotekstil kece ek yerleri 10 cm bindirmeli olacak şekilde eğim betonu üzerine serilir.
Sentetik örtülerin ek yerlerinin şaşırtmalı olmasına dikkat edilerek, tüm örtü katmanları aynı yönde olacak şekilde acılır. Örtülerin enine bindirmeleri en az 15 cm, boyuna bindirmeleri ise en az 10 cm olacak şekilde tüm ek yerleri sıcak hava kaynak makineleri yardımıyla ısıtılarak yapıştırılır.
Su yalıtım uygulaması, en az 500 gr/m2 ağırlığındaki geotekstil kecenin ek yerleri en az 10 cm bini yapacak şekilde serilmesiyle koruma altına alınır.

 

Bitüm-Poliüretan Likit Membran İle Teras Su Yalıtımı Yapılması
Su yalıtımı ve koruma İcin geliştirilmiş İki komponentli hızlı kürlenen, bitümle zenginleştirilmiş poliüretan esaslı likit bir malzemedir. Hemen her tür yüzeye güclü bir şekilde yapışarak oldukca elastik bir film oluşturur.
Beton/celik betonarme, lifli cimento, mozaik, cimento esaslı catı karoları, eski, ancak iyi yapışmış akrilik ve asfalt kaplamalar, korozyonlu metal ve galvanizli celik yüzeyler. üzerinde başarılı sonuclar alınmaktadır.

 

Bitüm-Poiüretan Likit Membran Uygulama Metodu


Bitüm/Poliüretan likit membran ile yapılan su yalıtımı uygulamalar +5°C ve üstündeki sıcaklıklarda, yağışsız havalarda ve kuru zeminlere yapılır.
– Yüzey, mümkünse yüksek basınçlı bir yıkayıcı kullanılarak temizlenmeli; yağ, gres, yakıt ve parafin kalıntıları cıkarılmalı, ayrıca kalıp ayırıcı maddelerden, cimento artıkları, talaşları, gevşek parcacıklar ve kürlenmiş membranlardan da tamamen arındırmalır. - Yüzey tipine uygun astar tercih edilerek, rulo, firca vb. ekipmanlar yardımıtla astar kat uygulanır ve üreticinin belirttiği süre zarfında kürlenmesi beklenir.
Üreticinin tavsiye ettiği koşullarda malzeme karıştırılarak servis edilir. Havasız püskürtme veya sürme yöntemi kullanılarak uygun sarfiyatta kürlenmesini tamamlamış astar üzerine tatbik edilir.

 

Sentetik Örtüler İle Metal Çatı Yalıtımı Yapılması


Sentetik Örtüler İle Su Yalıtımı Uygulama Metodu


- Sentetik örtüler ile yapılan su yalıtımı uygulamaları +5°C ve üstündeki sıcaklıklarda, yağışsız havalarda yapılır. Mevsimsel koşulların bu şartlara uygun olmaması halinde gerekli önlemler alınarak aranan koşullar oluşturulur.
- En az 70 KPA basma dayanımlı ve 150 kg/m3 yoğunluğundaki taşyünü ısı yalıtım plakaları şaşırtmalı olacak şekilde trapez sac üzerine serilir ve tekniğine uygun bir şekilde uygun raptet ve vidalar kullanılarak trapez saca sabitlenir.
- Sentetik örtülerin ek yerlerinin şaşırtmalı olmasına dikkat edilerek tüm örtü katmanları aynı yönde olacak şekilde acılır. Ürünlerin yerleşimi rüzgar yüküne göre yapılan hesaplamalar ve tasarım calışmaları sonucunda belirlenmelidir.
- Bütün sentetik örtüler, ek yerlerinden tekniğine uygun bir şekilde uygun raptet ve vidalar kullanılarak trapez saca sabitlenir. - Örtülerin bindirmeleri en az 10 cm olacak şekilde tüm ek yerleri sıcak hava kaynak makineleri yardımıyla ısıtılarak yapıştırılır.
- Düşey yüzeylerde ise örtüler uygun yapıştırıcılar kullanılarak tüm yüzeye bindirmeleri 10 cm olacak şekilde yapıştırılır ve tüm ek yerleri

 

Çimento Esaslı Sürme Malzemeler ile Su Deposu Yalıtımı Yapılması
Cimento esaslı olup uygun oranlarda su veya özel sıvı bileşen ile karıştırılıp firca veya rulo yardımıyla sürülerek uygulanan malzemelerdir. Tek bileşenli olan tiplerinde; toz bileşen uygulamadan önce su ile karıştırılarak sürülebilir kıvama getirilir. İki bileşenli olan tipleri ise, toz bileşen ile birlikte ayrı kaplarda temin edilen sıvı bileşenden oluşur. Üretici tavsiyesine göre gerekiyorsa sıvı bileşen ile birlikte su ile de karıştırılabilir. Başlıca kullanım alanları: bina icerisinde yer alan ıslak hacimler, icme suyu ve kullanma suyu depoları, yüzme ve süs havuzları, betondan imal kanallar ve dereler, betondan imal tüneller ve sığınaklar vb.dir. Cimento esaslı su yalıtım malzemeleri sürülmeden önce uygulama yüzeyinin su ile nemlendirilmesi gereklidir.

Uygulama Metodu


- Cimento esaslı sürme malzemeler ile yapılan su yalıtımı uygulamaları
+5°C ve üstündeki sıcaklıklarda yapılır.
- Yalıtıma hazır hale getirilmiş yüzey üzerine üretici firma tarafından
tavsiye edilen miktarda sarfiyat ile cimento esaslı sürme su yalıtım malzemesi firca ile uygulanır.
- Bütün yatay-düşey köşelere, tie-rot/tij deliklerine ilk kat su yalıtımı sürüldükten sonra file yerleştirilerek yalıtım zafiyeti gösterebilecek zayıf noktalar sağlamlaştırılır.
- İlk kat uygulamanın hemen ardından, kestirme firca kullanılarak yatay ve düşey köşe birleşimlerinde biriken sürme su yalıtım malzemesi yayılarak düzeltilir.
- İlk kat su yalıtım uygulamasının üzerinden en az 24 saat (hava sıcaklığına ve nem oranına göre 48 saat gerekebilir) gectikten ve ilk kat su yalıtım uygulaması tamamen kuruduktan sonra, ikinci kat sürme su yalıtım malzemesi üretici firma tarafından tavsiye edilen miktarda sarfiyat ile uygulanır ve yalıtım imalatı sonlandırılır.

 

Sentetik Örtüler ile Su Deposu Yalıtımı Yapılması


Sentetik Örtüler İle Su Yalıtımı Uygulama Metodu


- Sentetik örtüler ile yapılan su yalıtımı uygulamaları +5°C ve üstündeki sıcaklıklarda yapılır.
- Yüzey hazırlığı tamamlanan betonarme yüzeylere en az 500 gr/m2 ağırlığındaki geotekstil kece ek yerleri 10 cm bindirmeli olacak şekilde asılır/serilir.
- Sentetik örtülerin ek yerlerinin şaşırtmalı olmasına dikkat edilerek, tüm örtü katmanları aynı yönde olacak şekilde asılır/serilir. Örtülerin düşeydeki ek yerleri alüminyum baskı cıtası ve tabanca civisi kullanılarak sabitlenir.
- Sentetik örtülerin tüm ek yerleri, bindirmeleri en az 10 cm olacak ve civiler gizli kalacak şekilde sıcak hava kaynak makineleri yardımıyla Isıtılarak yapıştırılır.
- Boru cıkışları poliüretan mastik ve kelepce kullanılarak su gecirimsiz hale getirilir.
- Bitiş kotlarında su yalıtımı alüminyum baskı cıtası ve poliüretan mastik kullanılarak sonlandırılır.

 

Çimento Esaslı Sürme Malzemeler ile Islak Hacim Su Yalıtımı Yapılması


Uygulama Metodu


- Yalıtıma hazır hale getirilmiş yüzey üzerine üretici firma tarafından tavsiye edilen miktarda sarfiyat ile cimento esaslı sürme su yalıtım malzemesi firca ile uygulanır.
- İlk kat uygulamanın hemen ardından, kestirme firca kullanılarak yatay ve düşey köşe birleşimlerinde biriken sürme su yalıtım malzemesi yayılarak düzeltilir.
- İlk kat su yalıtım uygulamasının üzerinden en az 24 saat (hava sıcaklığına ve nem oranına göre 48 saat gerekebilir) gectikten ve ilk kat su yalıtım uygulaması tamamen kuruduktan sonra, bütün yatay- düşey köşelere ve gider etrafarına 20 cm genişliğinde donatı filesi, yarısı yatayda yarısı düşeyde olacak şekilde yapıştırılır.
- Donatı filesi uygulamasından sonra ikinci kat sürme su yalıtım malzemesi üretici firma tarafından tavsiye edilen miktarda sarfiyat ile uygulanır.
– İkinci kat uygulamanın hemen ardından, kestirme firca kullanılarak yatay ve düşey köşe birleşimlerinde biriken sürme su yalıtım
malzemesi yayılarak düzeltilir ve yalıtım imalatı sonlandırılır.
– İkinci kat uygulamadan 24 saat sonra ilgili mahal İŞVEREN tarafından su ile doldurulur, en az 12 saat bekledikten sonra gerekli kacak kontrolleri yapılır, eğer herhangi bir sorun yoksa ilgili mahal İŞVEREN yetkilisine yazılı olarak teslim edilir. Eğer herhangi bir sorun tespit edilirse tekrar 1 veya 2 kat daha su yalıtımı yapılarak mahallin su gecirimsizliği sağlanır.